Skip to main content

Asiaa henkilöstön valinnasta


Suorarekrytointiasiaa


Mistä löytäisin osaavan rakennusinsinöörin tai rakennesuunnittelijan? Itse asiassa joskus osaavan kirvesmiehen tai putkiasentajan löytäminen olisi vieläkin tärkeämpää, jotta työmaalla hommat pyörivät. Á la carte kokin löytäminen omista verkostoista saattaa olla helpompaa kuin osaavan tarjoilijan tai linjakokin haku.


Suorahaku rekrytoinnin menetelmänä kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Perinteisesti suorahakua on käytetty erityisesti johdon rekrytoinnissa, mutta nykyään menetelmää käytetään myös paitsi johdon ja asiantuntijoiden rekrytoinneissa, mutta yhä enemmän myös suorittavan tason työtehtävien osaajien haussa. Jobinno on erikoistunut suorahakuihin. Olkoon kyse sitten johtajista, esimiehistä tai kovan luokan tekijöistä alalla kuin alalla.

Suorahaku on organisaatioiden tapa kilpailla työmarkkinoilla parhaista osaajista

Suorahaulla tarkoitetaan henkilöstön hankinnan menetelmää, missä organisaatio tai sen käyttämä konsultti ottaa oma-aloitteisesti yhteyttä potentiaalisiin osaajiin neuvotellakseen heidän kanssaan työsuhteesta. Arkikielessä samasta asiasta puhutaan usein myös headhuntingina.

Suorahaku on sekä lähtökohdiltaan että menetelmällisesti erotettavissa työpaikkailmoitteluun perustuvasta rekrytointiprosessista. Yrityksessä saattaa olla tarve osaamiselle, mutta ajatuskin parin sadan työhakemuksen läpikäymisestä saattaa uuvuttaa jo etukäteen, etenkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Hakemusten seulominen ja niiden joukosta oikean tyypin ja osaamisen löytyminen on usein neulan etsimistä heinäsuovasta. Toisaalta riski vikaan menneestä rekrytoinnista ja sen seurauksista saattaa pelottaa niin paljon, että olemassa olevan tarpeen täyttämisessä jätetään väliin. Siksi moni paikka PK-sektorilla täytetään omien kontaktien tai ns. piilohakujen kautta.

Suorahaulla etsittävät osaajat eivät välttämättä ole aktiivisia työnhakijoita, mutta heidän osaamiselleen olisi kuitenkin kysyntää monessa muussakin organisaatiossa. Toisaalta uinuvaa ammattiosaamista löytyy usein myös työttömien työnhakijoiden joukosta. Osaava varastomies tai ravintolan blokkari ei välttämättä ole maailman taitavin työhakemusten laatija, mutta hänen osaamisensa omalla alallaan on kiistämätön ja samalla tarpeellinen työvoimaa hakevassa yrityksessä.

Tehokas ja usein nopea rekrytointimenetelmä

Harvinaisemman osaamisen hankintaan tai kriittisten roolien täyttämiseen suorahaku katsotaan usein työpaikkailmoittelua paremmaksi menetelmäksi. Tämä johtuu siitä, että korkean työmarkkina-aseman omaavien työntekijöiden kohdalla kysyntä ylittää tarjonnan, eivätkä he siten juurikaan täytä työhakemuksia. Tällöin kuvaan mukaan astuvat usein suorahakua toteuttavat rekrytointiyritykset.

Jobinno (www.jobinno.fi) kartoittaa työmarkkinoilla saatavilla olevaa osaamista ja etsii juuri sitä osaamista, mitä yritykset tarvitsevat ja toisaalta ohjaa myös osaavan työnhakijan oikeaan paikkaan. Valmennamme osaajat itsenäiseen ja aktiiviseen työnhakuun, jotta osaamisen tarve ja sen tarjonta kohtaisivat entistä paremmin. Kannustamme edustamiamme työnhakijoita, työelämässä mukana olevia tai työttömiä työnhakijoita, poikkeuksetta ottamaan osaa avoimiin hakuihin. Tavoitteemme on poikkeuksetta, että työ löytää tekijänsä ja toisaalta, että tekijä löytää paikkansa.

Suorahaku ja avoin hakemus

Työelämässä mukana olevan kannalta avointen hakemusten lähettäminen on usein tapa katsastaa omaa markkina-arvoaan työmarkkinoilla tai toisaalta tapa etsiä entistä kiinnostavampaa unelmatyötä. Tällaisessa tapauksessa hakijalla ei useimmiten ole kiire ja, jos uusi unelmaduuni löytyy tällä tavalla, niin kaikki on vain plussaa.

Työtön työnhakijakin voi avoimen hakemuksen jättämisellä löytää osaamiselleen arvoista työtä. Toivo elää, sanoi lapamato ja eli Toivossa. Toki linkki ”Jätä avoin hakemus tästä” saattaa kuulostaa hyvältä ajatukselta, mutta lukemattomat tulosta tuottamattomat rekryportaalien hakukenttien täyttämiset saattavat pidemmällä tähtäimellä alkaa puuduttaa. Siltikään ”jätä avoin hakemus”-korttia ei kannata jättää käyttämättä. Kun teet avointa hakemusta, niin muista, että osaamisellesi saattaa edelleenkin olla kysyntää ja suoranaista tarvetta.

Hakuasiakirjojen, ansioluettelo ja markkinointikirje tavallisimmin, tulee olla kunnossa yleensäkin työnhaussa, mutta etenkin osallistuttaessa suorahakuihin ja jätettäessä avoimia hakemuksia. Avoimen hakemuksen jättäneen kannattaa usein tehdä seurantayhteydenotto hakemaansa yritykseen viikon parin perästä, kun on hakemuksen jättänyt. Tämä, paitsi antaa käsityksen itselle siitä missä mennään, mutta saattaa myös johtaa siihen, että hakemus pääsee puhelun tai sähköpostilla tehdyn seurannan jälkeen tarkempaan syyniin.

Suorahaussa etukäteen tehtävän tarvemäärityksen ja pitkän aikajänteen suunnittelun merkitykset korostuvat. Keskustelussa asiakasyrityksen kanssa rekrytointiyritys omalla tavallaan syväluotaa yrityksen menestymistekijöitä ja suunnitelmia niin tässä päivässä kuin tulevaisuudessa. Rekrytointiyritys tällaisessa tilanteessa on parhaimmillaan menestyskonsultti.

Henkilöstön avulla menestykseen

Alasta riippumatta henkilöstö on menestyksen avaintekijä. Ilman osaavaa porukkaa ei mikään yritys voi pitkällä jänteellä pärjätä. Porukan löytäminen on ensimmäinen vaihe ja siitä kiinni pitäminen ehkä vieläkin tärkeämpää. Myös tässä vaiheessa Jobinno on mukana pelissä. Tästä tosin kerromme seuraavalla kerralla.

Comments